30 november 2021

Waarvoor dient antifouling bij een boot?

2 min read
antifouling boot

Bij het onderhoud van je boot mag antifouling niet ontbreken om de onderzijde van jouw vaartuig in goede conditie te houden. Benieuwd wat antifouling voor jouw boot kan doen?

Wat is antifouling?

Antifouling is het geheel van maatregelen die jij treft om te voorkomen dat diverse organismen zich aan de scheepsromp van jouw boot hechten. Het vaarwater zit vol met grote en kleine organismen die zich willen verankeren met jouw boot. Zo loop je het risico op het vasthechten van onder andere mosselen, zeepokken, zeewier en bepaalde wormen. Daarnaast weten ook micro-organismen de scheepsromp te vinden met alle gevolgen van dien.

antifouling boot

Gevolgen van fouling

Hoewel de organismen zich onder water bevinden, ervaar jij wel degelijk ongemak van hun aanwezigheid. Dit uit zich in:

  • verhoogd brandstofverbruik
  • aangetaste onderlagen van je boot
  • kortere levensduur van je schip
  • waardedaling
  • verlies van snelheid

Tijd om het roer te keren

Het aanbrengen van een goede antifouling verf kan helpen om jouw boot weerbaar te maken tegen de schadelijke invloeden van de organismen. Doordat het verf is voorzien van koper, chloorrubber, biociden en aangroeiwerende middelen wordt een goede weerbaarheid bereikt. Voor jouw boot heb je in Nederland de keuze uit twee soorten, namelijk zacht en hard. Er is nog een derde variant op basis van teflon, maar die is in Nederland niet toegestaan.

Zachte antifouling

Deze vorm heeft een polijstende werking. Tijdens jouw vaartocht treedt een zelfslijpende werking op en komen de biociden vrij. Deze antifouling moet wel elk seizoen worden aangebracht.

Harde antifouling

Als jouw boot met harde antifouling is behandeld, komen bepaalde stoffen in de verf vrij op het moment dat je boot in het water komt. Deze stoffen voorkomen aangroei en hebben een jarenlange werking.

Keuze voor antifouling boot

De juiste keuze voor antifouling is afhankelijk van jouw vaartstijl, het gebied waarin je vaart en je boot zelf. Laat je daarom goed voorlichten. Dan kun je in een mum van tijd weer alle zeilen bijzetten en heerlijk varen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *