30 november 2021

Als makelaar helpen een huis te verkopen? Zet een goede vastgoedfotograaf in

5 min read
vastgoedfotografie

Wanneer je actief bent als woningmakelaar, dan krijg je als het goed is met een behoorlijk grote regelmaat het verzoek van woningeigenaren om assistentie te verlenen bij het verkopen van hun woning. Blind varen op de al opgedane ervaring met het verkopen van woningen kun je hierbij niet of nauwelijks. Iedere woning brengt namelijk weer andere uitdagingen en kansen met zich mee. 

Dat de presentatie van elke woning die te koop komt belangrijk is, daarover zal geen twijfel bestaan. Op dit onderwerp gaan we later in dit artikel nog wat dieper in. Van deze presentatie maken zaken als een beschrijving, een plattegrond, een video en natuurlijk foto’s deel uit. Met name voor het maken van goede foto’s is het aan te raden om een deskundige expert in vastgoedfotografie in te schakelen. Een professionele vastgoedfotograaf zal immers tot de meest fraaie foto’s van de woning kunnen komen. Dit komt de presentatie van de woning in kwestie uiteraard alleen maar ten goede. 

In het vervolg van dit artikel lees je onder meer waar goede foto’s aan voldoen en waarom dat zo belangrijk is. Ook gaan we in op welke eigenschappen volgens ons een kwalitatief goede vastgoedfotograaf moet hebben.

vastgoedfotografie

Waar moeten goede foto’s van een woning zoal aan voldoen?

Als je als makelaar zijnde een mooie woningpresentatie moet maken zul je ten eerste goede foto’s nodig hebben van dit huis. Waar goede foto’s precies aan moeten voldoen? Nou, hoe dan ook altijd aan de volgende eigenschappen:

 • Qua resolutie moeten de foto’s uitstekend zijn, het liefst dusdanig goed dat als je de foto’s sterk inzoomt of op een zeer groot formaat zou afdrukken, dat de details in de foto’s nog steeds duidelijk en helder te zien zijn.
 • De foto’s moeten de woning tonen op de best mogelijke manier. Dit kan de fotograaf onder meer doen door vanuit slimme hoeken te fotograferen en bij de meest optimale inval van natuurlijk licht.
 • De vastgoedfotograaf kan er door bepaalde meubelstukken of attributen op een bepaalde manier op te stellen voor zorgen dat een bepaalde ruimte van het huis nóg beter uit de verf komt.
 • De foto’s moeten sfeer en uniciteit uitstralen en daarmee op positieve wijze opvallen bij het publiek.
 • Ondanks de wellicht zeer gelikt ogende foto’s moeten de foto’s wel volop betrouwbaarheid uitstraling. Men moet dus kunnen zien dat er niet gesjoemeld of iets dergelijks is met de foto’s.

De voordelen van de inzet van een vastgoedfotograaf op een rij

Indien je er als makelaar zijnde inderdaad voor kiest een vastgoedfotograaf in te schakelen voor het laten maken van foto’s van een woning die binnenkort te koop komt, dan zul je merken dat je daar op diverse manieren bij hebt, te weten:

 • Als je het maken van de foto’s uitbesteedt aan een expert op het gebied van vastgoedfotografie, dan is de kans maximaal dat de woningpresentatie kwalitatief zeer goede foto’s zal bevatten.
 • Foto’s van een gespecialiseerde vastgoedfotograaf dragen flink bij aan een mooie presentatie van de woning in z’n algemeenheid.
 • Het uitbesteden van het maken van de foto’s levert jou een fikse besparing van tijd op. Deze gewonnen tijd kun je vervolgens mooi besteden aan bijvoorbeeld het aanbieden van extra rondleidingen door woningen, het proberen te bemachtigen van nieuwe verkoopopdrachten of een zo goed mogelijk contact met je klanten.
 • Wanneer je door een externe specialist woningfoto’s laat maken, dan kun je hem of haar wellicht ook meteen een video, 360 graden foto’s en dronebeelden laten maken.
 • Veel fotografen kunnen de door hen gemaakte foto’s naderhand nog verder verwerken op de computer. Dit om de resultaten nog fraaier te maken. Met name als de foto’s gemaakt zijn op een donkere, bewolkte dag kan dat een enorm verschil maken.

Hoe een prachtige presentatie van een woning de verkoop stimuleert

Als woningmakelaar zijnde zul je je ervan bewust moeten zijn dat een goede woningpresentatie altijd een wezenlijke bijdrage levert aan de verkoop van het huis in kwestie. Zelfs in deze tijden van een zwaar overspannen woningmarkt is dat nog zo. Want toegegeven, de kans dat een woning met een niet zo fraaie presentatie van jouw kant verkocht wordt is in deze tijden nog altijd zeer groot. Maar het optimale verkoopresultaat eruit slepen, dat lukt toch echt alleen als de woningpresentatie optimaal is. Dit zit ‘m vooral bij mensen die daadwerkelijk gaan bieden op de woning. Op een gegeven moment kan een bieder gaan twijfelen om wel of niet nog een hoger bod neer te leggen. Gaat deze kandidaat-koper dan nog eens jouw woningpresentatie erbij pakken, dan kan een gelikte presentatie ervoor zorgen dat de persoon in kwestie een nog hoger bod neerlegt, terwijl een matige of saaie presentatie dit extra hoge bod wellicht achterwege houdt.

Zoek een vastgoedfotograaf met deze eigenschappen en kwaliteiten

Wanneer je daadwerkelijk besluit een externe vastgoedfotograaf te zoeken voor het laten maken van foto’s van woningen die te koop komen, zoek dan bij voorkeur een fotograaf met de volgende kwaliteiten en eigenschappen:

 • De fotograaf beschikt over nieuwe en moderne apparatuur. Zelfs de beste fotograaf is namelijk voor een groot deel van de kwaliteit van deze apparatuur afhankelijk.
 • De fotograaf is aangesloten bij minimaal één erkende beroepsorganisatie.
 • De fotograaf voldoet aan de geldende gedragscode.
 • De fotograaf gaat op een milieubewuste manier te werk.
 • De fotograaf kan zijn of haar kunde op het gebied van foto’s van woningen aantonen in een rijk portfolio.
 • De fotograaf weet op basis van professionaliteit en aan de hand van eerdere ervaringen op voorhand al ongeveer hoe veel tijd het maken van de foto’s van een specifieke woning gaat kosten.
 • De fotograaf kan je van tevoren al goede tips en instructies geven om je huis zodanig in te delen en in te richten zodat straks zo mooi mogelijke foto’s gemaakt kunnen worden.
 • De fotograaf weet precies hoe hij of zij jouw privacy optimaal kan waarborgen. Dit wordt onder meer gedaan door bijvoorbeeld nummerborden van auto’s en gezichten op foto’s aan de muren in huizen te ‘blurren’, oftewel wazig te maken.
 • De fotograaf is ook voor andere doeleinden inzetbaar dan louter het maken van foto’s van huizen die te koop komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *