17 januari 2022

Alles over logo’s borduren op kleding

3 min read
logo

Wanneer je een eigen bedrijf hebt is het vaak slim om te investeren in relatiegeschenken. Dit is namelijk een manier om de naamsbekendheid van je bedrijf te vergroten. Het zijn namelijk cadeautjes/presentjes die je uitdeelt aan je (potentiële) klanten. Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen, namelijk het bedrukken of het borduren van je logo. Echter is het borduren van je logo alleen mogelijk op kledingen, zo kun bijvoorbeeld mutsen borduren, tassen borduren of truien borduren. In dit artikel ligt de focus op het borduren van je logo op kleding, namelijk waarom borduren in plaats van bedrukken en ik leg meer uit over borduren zelf.

Waarom borduren in plaats van bedrukken?

Om te kunnen uitleggen waarom je beter kan borduren dan bedrukken heb ik de twee belangrijkste voordelen ten opzichte van bedrukken hier voor jou op een rijtje:

1. een geborduurd logo oogt chiquer dan een bedrukt logo, het is namelijk echt verwerkt in het kledingstuk en dit zorgt voor een meer 3D effect. Bij het bedrukken van kleding oogt het logo wat meer flets omdat er geen diepte in zit.
2. een borduring is beter bestand tegen de wasmachine, doordat het borduursel in de kleiding is verwerkt blijft het goed zitten tijdens het wassen. Ga je bijvoorbeeld tassen bedrukken, dan is de kans groter dat het eraf gewassen wordt dan wanneer je tassen laat borduren. Het borduren van een logo op kleding gaat dus langer mee dan wanneer je het logo bedrukt op kleding.

Uitleg over borduren

Nu je de voordelen weet zal ik nog wat meer uitleggen over het borduren zelf uitleggen. Het borduren van kleding begint met een ontwerp en een kledingstuk. Op basis van dit ontwerp maakt wordt er een digitale borduurkaart gemaakt, zo’n borduurkaart laat zien welke ‘steken’ de borduurmachine moet maken. Naast dat het ontwerp bepaalt hoe de borduurder te werk gaat, heeft ook het soort textiel hier invloed op. Stoffen van zware kwaliteit (jassen) vragen om een andere aanpak dan lichtere materialen (t-shirts).

Namelijk bij lichtere materialen is het textiel van fijn materiaal, dus zodra de borduurmachine gaat borduren, heeft de stof de neiging samen te trekken vanwege de steken die met garen worden gemaakt. Hierop kan de borduurder anticiperen door het textiel flink strak te spannen met een spanring en door een laag vilt ter versteviging achter de borduring te plaatsen.

Toch zullen bijvoorbeeld t-shirts en poloshirts tijdens het borduren soms iets samentrekken, met bijvoorbeeld tot gevolg dat een cirkelvormig logo er naborduring opeens eivormig uitziet. Of dat de ene letter langer is geworden dan de andere, terwijl diezelfde tekst op de borduurkaart kaarsrecht is weergegeven. Hierom maakt de borduurder vaak proefmodellen om de ideale borduurkaart te maken. Door middel van deze proeven kan ook worden vastgesteld hoe strak het kledingstuk moeten worden gespannen en welke garen het meest geschikt zijn. Kortom het is borduren van kleding is zo eenvoudig nog niet en er gaat meer tijd in zitten dan in het het bedrukken van kleding. Echter is de kwaliteit die je ervoor terugkrijg het naar mijn mening wel waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *